pamuk (gossypium) : Ebegümecigiller
familyasından, lif ve yağ elde etmek maksadıyla ekilen otsu veya odunsu bir
bitkidir. Gövdesi dik, dallanmış ve çok tüylüdür. Yaprakları uzun saplıdır.
Meyvesi 3-5 gözlü bir kapsüldür. Her gözün içinde siyahımsı renkli, oval ve
üzeri, uzun, sık ve beyaz tüylerle örtülü 5-10 tane tohum vardır. Birçok türü
vardır. Yurdumuzda koza veya yerli türü yetiştirilir.
Yerli pamuk 75-80
santimetre boyunda, yan dalları, kısa, gövde ve yaprak sapları siyah benekli bir
türdür. Haziran-Temmuz aylarında sarı çiçekler açar. Çiçekleri çabuk solar ve
ceviz iriliğinde koza yapar. Kozalar olgunlaştıktan sonra hasat yapılır.
Tohumlarının çevresinde meydana gelen ince, yumuşak teller işlenerek hidrofil
pamuk yapılır.
Çiğit denilen pamuk tohumlarından pamukyağı elde edilir.
Hekimlikte kök kabukları ve yaprakları kullanılır.
Faydası : Kabızlığı giderir. Ateşi düşürür.
Aybaşı yokluğunu giderir. Adet kanı söktürür.
pancar (beta vulgaris) :
Ispanakgiller familyasından; ince köklü, bir veya iki yıllık otsu bir bitkidir.
Yem pancarı, sebzelik pancar ve şeker pancarı gibi çeşitleri vardır.
Kırmızı
pancarın kökleri toparlak bir yumru şeklindedir. Sebze olarak
kullanılır.
Şeker pancarının kökleri toparlak bir yumru şeklindedir.
İçeriğinde sakaroz vardır.
Faydası : Kırmızı pancar, Karaciğer'in
muntazam çalışmasını sağlar. İdrar söktürür. Kansızlığı giderir. Şeker hastalığı
ve vereme karşı korur. Mide ve bağırsakları kuvvetlendirir. Sinirleri
yatıştırır. Vücudu kuvvetlendirir.
papatya (matricaria chamomilla) :
Bileşikgiller familyasıından; Nisan-Eylül aylarında çiçek açan, 25 cm kadar
boyunda, bir yıllık otsu bir bitkidir. Yaprakları ince parçalı olup, sapsızdır.
Çiçeğinin orta kısmı sarıdır. Kenarlarında 12-20 tane dil biçiminde beyaz renkli
çiçek vardır. Çiçeklerin içeriğinde acı madde, tanen ve glikozitler vardır.
Meyvesi sarımtırak esmer renkli bir uçucu yağ taşır. Yaz aylarında toplanıp,
kurutulur.
Faydası : Ateşi düşürür. Ağrıları keser.
Spazm çözer. Terletir. Sinirleri yatıştırır. Bağırsak gazlarını giderir. Vücuda
rahatlık verir. Boğaz bademcik ve diş etlerinin iltihaplarını giderir. Bel ve
baş ağrılarını geçirir. Saçları sarartmak için de kullanılır.
Papatyayağı
spazm giderir. Ağrıları dindirir. Mikropları öldürür. Sinirleri
yatıştırır.
patates (solanum tuberosum) :
Patlıcangiller familyasından; yer altındaki yer altındaki yumruları yenen otsu
bir bitkidir. Yeşil kısımlarında, renksiz filizlerinde ve yeşilimsi yumrularında
Solanin denilen bir madde vardır. İçeriğinde bol miktarda nişasta, B ve C
vitaminleri bulunur.
Faydası : Şeker hastalarına faydalıdır.
Susuzluğu giderir. Mide ve Onikiparmak ülserinde yararlıdır. Karaciğer şişliğini
giderir. Safra akışını kolaylaştırır. Bağırsak solucanlarının düşürülmesine
yardımcı olur. Damar sertliğine faydalıdır. Sert bir şey yutulduğunda yabancı
maddenin zarar vermeden çıkmasını sağlar. El ve ayak çatlaklarında faydalıdır.
Skorbüt hastalığını önler. Kandaki şeker seviyesini düşürür. Kanı temizler.
Kansere karşı korur.
patlıcan (badincan) : Patlıcangiller
familyasından; kalın saplı, uzunca yapraklı, iri mor meyveli, bir yıllık otsu
bir bitkidir. Birçok çeşidi vardır. İçeriğinde A vitamini, fosfor ve bazı
esanslar vardır.
Faydası : Kansızlığı giderir. Karaciğer ve
Pankreasın muntazam çalışmasını sağlar. İdrar söktürür. Kilo vermeye yardımcı
olur. Böbrek yanması ve ağrısını keser. Sinirleri yatıştırır. Kalp çarpıntısını
giderir.
Cilt hastalıkları, şeker, mide bağırsak ve karaciğer hastalıkları
aşırı derecede olanlar patlıcan yememelidir.
pazı (yabani ıspanak) : Ispanakgiller
familyasından; kırlarda kendiliğinden yetişen veya bahçelerde yetiştirilen otsu
bir bitkidir. Yaprakları iri ve çok, kökleri dallı ve az etlidir. Yapraklarında
bol miktarda A ve C vitamini vardır.
Faydası : İdrar söktürür. İdrayollarında
hissedilen yanmayı giderir. Haşlanmış yaprakların suyu kabızlığı giderir.
Yaprakları yanık, apse, şişlikler ve basur memelerinden doğan şikayetleri
giderir.
pelin (pelinotu) : Bileşikgiller
familyasından; boş arazilerde kendiliğinden yetişen, çok acı ve keskin kokulu
otsu bir bitkidir. Saksılarda da yetiştirilir. Birçok türü vardır.
Faydası : Bağırsak solucanlarını düşürür.
Adet söktürür. İştah açar. Mideyi kuvvetlendirir. Ateşi düşürür. Fazla miktarda
alındığı takdirde zehirler.
peygamberçiçeği (mavi kantoron) :
Bileşikgiller familyasından; özellikle ılık bölgelerdeki tahıl tarlalarında
yetişen bir bitkidir. Çiçekleri mavi veya menekşe rengindedir.
Faydası : İştah açar. İdrar söktürür. Nikris
hastalığında faydalıdır. Böbreklerdeki kumun dökülmesine yardımcı olur. Bazı göz
hastalıklarında kullanılır. Ağrıları keser. Vücutta biriken zehirli maddelerin
atılmasını sağlar. Fazla miktarda kullanıldığı zaman kalbe zarar
verir.
pırasa (allium porrum) : Zambakgiller
familyasından; sebzelik bir bitkidir. Soğanı uzun ve göbeklidir. Yazın ürün
almak için ilk baharda veya güz aylarında; kış mevsiminde ürün almak için ise
yaz aylarında ekilir. Yurdumuzda kamış pırasası ve kara pırasa denilen çeşidi
çok yetiştirilir.
Faydası : İdrar söktürür. Şurubu göğsü
yumuşatır, öksürüğü keser. İştahsızlığı giderir. Mide rahatsızlıklarına iyi
gelir. Romatizma, mafsal ağrıları, damar sertliği, böbrek hastalıkları, üremi ve
idrar tutukluğunda faydalıdır. Böbreklerdeki kum ve taşların düşürülmesine
yardımcı olur. Suyu yüzdeki sivilce ve lekelere faydalıdır. Sinirleri
kuvvetlendirir. Kabızlığı giderir. Basur memeleri için faydalıdır. Arı
sokmasında da kullanılır.
pirinç (oryza sativa) : Buğdaygiller
familyasından; sıcak bölgelerde yetiştirilen bir bitkidir. Her başakçığında bir
çiçek vardır. Tanesi burada meydana gelir. İçeriğinde bol miktarda nişasta ve
vitaminler vardır. Pirinç kabuğundan tabii phytine elde edilir. Bu madde,
gelişmeye yardımcı olur. Zihin açıklığı sağlar.
Faydası : Vücuda gerekli olan kaloriyi
sağlar. Yüksek tansiyonu ve fazla üre miktarını düşürür. İshali keser.
Kaynatılması ile elde edilen su ishal kesici olarak kullanılır. Unu, yaraları
kurutmak maksadıyla kullanılır.
portakal (citrus aurantium var) :
Turunçgiller familyasından bir ağaçtır. Boyu 2-10 m arasında değişir. Yaprakları
sert dayanıklı ve düz kenarlıdır. Meyvesi C vitamini bakımından zengindir.
Kabuğunun altında sarımtırak, bazılarında ise kırmızı renkte sulu ve dilimli bir
öz bulunur. Kabuklarından portakal esansı elde edilir. Eczacılıkta ve gıda
sanayiinde kullanılır. Çiçeklerinden de portakal çiçeği esansı
yapılır.
Faydası : Çiçeklerinin kaynatılmasıyla elde
edilen su, spazm giderir. Kabuklarından yapılan şurup ise, mide hastalıklarında
kullanılır. Damar sertleşmesini ve felci önler. Soğuk algınlığı, grip ve nezlede
faydalıdır. Yorgunluğu ve sinir bozukluğunu giderir. Cildin güzel olmasını
sağlar. Kansızlığı giderir. Hazmı kolaylaştırır. Karaciğeri çalıştırır ve safra
ifrazatını artırır. Ateşi düşürür. Nekahat devresini kısaltır. Vücuda enerji
verir. Şeker hastalarına faydalıdır. Susuzluğu giderir. Zayıflatıcıdır. Mide
hastalıklarından şikayet edenler portakal yememelidir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder